Što je pronacija?

9984
pronacija

Ako je luk vašeg stopala normalan, vjerojatno imate normalnu pronaciju, što znači da bi vam najviše odgovarale tenisice za stabilnost koje pružaju umjerenu kontrolu pronacije. Trkači s ravnim stopalima obično imaju izrazitu pronaciju, pa im odgovaraju tenisice za kontrolu pokreta. A trkači s visokim lukom stopala pak općenito imaju supinaciju, pa im najbolje odgovaraju tenisice sa srednje mekim potplatom koje potiču prirodniju kretnju stopala.

Normalna pronacija

Vanjska strana pete stvara prvi kontakt s tlom. Stopalo se rotira prema unutra oko petnaest posto, dolazi u potpuni kontakt s tlom, i podržava vašu težinu bez ikakvog problema. Rotacija prema unutra optimalno raspoređuje silu udara. Ovaj pokret zove se “pronacija” i ključan je za odgovarajuću apsorpciju šoka. Na kraju ciklusa hoda, odgurnete se ravnomjerno s prednjeg dijela stopala.

Izrazita pronacija

Isto kao kod normalne pronacije, vanjska strana pete stvara početni kontakt s tlom. No, stopalo se rotira prema unutra više od idealnih petnaest posto, što se naziva “izrazitom pronacijom”. To znači da stopalo i gležanj imaju probleme sa stabiliziranjem tijela, pa se šok ne apsorbira dovoljno efikasno. Na kraju ciklusa hoda, prednji dio stopala odgurne se od tla koristeći prvenstveno nožni palac koji tako mora raditi sav posao.

Supinacija

Ponovno, vanjski dio pete stvara početni kontakt s tlom. No stopalo se rotira prema unutra manje od petnaest posto (tj. manje se rotira nego kod ljudi s normalnim ili ravnim stopalima). Stoga, sile udara koncentrirane su na manjoj površini stopala (vanjskoj strani) i nisu raspoređene dovoljno efikasno. U fazi odgurivanja većinu posla obavljaju manji nožni prsti s vanjske strane stopala.