Omiljeni puteljci: kanjon Krupe

988
kanjon Krupe

Ususret 2. Zrmanja Trailu

Postoje neki puteljci na ovom planetu koji su tako lijepi za hodanje i trčanje da ih želite zadržati za sebe. Pogotovo ako ste po prirodi introvertirani, a volite i prirodu, samoću i mir. Kanjon Krupe je jedan takav moj kutak.

Ako volite vodu, rijeke, skakutati po kamenju kanjion Krupe je san snova, a put je postao još atraktivniji otkad su vrijedni štrumfovi iz HPD Pliva pomoću klinova i sajli napravili put izazovnijim, ali i ugodnijim za sve one koji ne žele smočiti tenisice gacanjem kroz rijeku.

Najgore što vam se može desiti na “zahtjevnoj” 50 metarskoj klinastoj dionici ako se okliznete je da ljosnete u prilično duboku vodu. A ako vas gacanje i veranje straši možete zaobići tu kamenu gromadu penjući se siparastim puteljkom koji će vas nagraditi divnim pogledom na kanjon.

Žeđ? Voda je svuda oko vas i pitka je. Ako vam je vruće, bacite se u vodu, rashladit će vas u svako doba godine kako su u blizini mnogi ledeni izvori. Ako ste ljubitelji bukova i slapova, krškog terena tu su slapovi. Ako volite i pećine tu je nemarkirano veranje do pećine na izvoru Krupine pritoke Krnjeze. Ako volite suhozide, arhitekturu, sevdah i romantiku tu je Kudin most i legenda o ljubavnicima s prijelaza 18. na 19. stoljeće koje je sastavio most. Ako volite povijest možete razgledati manastir Krupa iz ranog 14. st. gdje i danas možete čuti stare pravoslavne napjeve. Ako volite jesti divlje plodove tu je drenjina ili drijenak, divlje kupine, ako volite koze susrest ćete i njih. Ako volite mjesta gdje nema masovnog turizma, gdje se možete osjećati sami a uživati u zatravljujućoj prirodi; ovo je takvo mjesto.

Dok sam izbivao u SAD-u primijetio sam vijest kako su prošle godine Šimun Cimmerman i njegov Outdoor.hr pokrenuli “Zrmanja trail. No, tek sam ove godine shvatio da se utrka odvija na tom meni dragom mjestu. Ma ne dirajte mi bagrenje. Koliko god mi se sviđalo trčati po toj stazi, stotine trail trkača željnih što boljeg rezultata na ovom mjestu iz nekog razloga mi ne sjeda. Možda je to samo sebičnost, glupost. Možda se bojim da će ovo moje tajno mjesto jednog dana postati nova Krka inficirana masovnim turizmom, možda pretjerujem. Pa i ja sam ovo mjesto otkrio na jednoj davnoj Terri Incogniti, pustolovnoj utrci u režiji istog organizatora kojem se može spočitavati gomila organizatorskih omaški, ali kojem se mora priznati da je našem pustolovnom, treking i trail pučanstvu otkrio bezbroj predivnih mjesta.

Ali jedno mi definitivno nije jasno. Zašto se utrka koja samo par minuta vrluda pored Zrmanje na mjestu gdje se Krupa ulijeva u nju zove Zrmanja Trail? Krupa trail, halo?
Kakogod bilo, ako ste željni utrkivanja na predivnom mjestu 2.9. je dan utrke. Ali, ako vam se uživa u miru, zaputite se starom cestom Zadar-Zagreb, skrenite strmom cestom prema Manastiru Krupa, pa ako želite samo pogledati Kudin most i bukove stanite kod mjesta Ravni Golubić i spustite se kratkom stazicom, a ako želite proći čitavu stazu, sparkirajte se kod Manastira ili kod mjesta Panići blizu samog izvora Krupe, obucite tenisice i prođite stazu onako, pomalo. Zastanite, pogledajte oko sebe, okupajte se. Vjerujte mi, nećete požaliti.