Eko priča iza festivala Papuk Extreme Challenge

175

Prije nekoliko milijuna godina našim prostorima obitavale su razne morske životinje koje su svoje stanišne pronašle u Panonskom moru. Tijekom milijuna godina to more je nestalo, ali blago koje se nalazilo na dnu je ostalo. Današnja panonska nizina prostire se diljem istočne Europe te obuhvaća i istok Hrvatske u kojoj je plodno tlo omogućilo razvoj nekoliko grana poljoprivrede. Hrvatska je obdarena prekrasnim Jadranskim morem, visokim planinama Like i Gorskog Kotara te beskrajnim panonskim ravnicama u istočnoj Slavoniji. Dio tih ravnica se naziva Požeška kotlina koja je posebna po tome što je okružuju dijamanti Psunj, Dilj Požeška gora, Krndija te Papuk – divovi visoki skoro 1000 m, koji se ističu usred panonske nizine.

Netaknute šume Papuka proglašene su 1999. godine Parkom Prirode kojim, osim raznolike flore i faune, vladaju i kulturno-povijesne znamenitosti poput ruševina Starog grada i najvećeg sačuvanog utvrđenog grada u Slavoniji (i jednim od najvećih u Hrvatskoj) Ružice grada. Ružica grad krasi obronke papuka svojom ljepotom i značajem. Podno Papuka leži Orahovačko jezero, jedno od najposjećenijih kupališta u Slavoniji koje svojom ljepotom očarava svakog posjetitelja.

Upravo Park Prirode Papuk će biti mjesto održavanja festivala Papuk Extreme Challenge. Festival kojim organizatori žele, osim slomiti mit o ravnoj Slavoniji, približiti sudionicima sport i boravljenje u prirodi.

Festival je zamišljen kao eko-bajka te ga tako nastoje i realizirati. U izradi je zona izmjene, koja je potrebna za neke od utrka te će biti izrađena od drveta a organizatori nastoje i za ostale potrebe natjecanja koristiti isključivo prirodne materijale. Nakon svake utrke bit će uklonjene trake za označavanje staze i bilo koji drugi materijal koji će se koristiti za utrku. Također će nakon završetka festivala biti organizirana akcija skupljanja smeća čime će se sudionicima i posjetiteljima festivala dodatno naglasiti koliko je očuvanje prirode važno, pogotovo u današnje vrijeme kada je onečišćenje prirode svugdje u svijetu veliki problem.

Na područje oko Orahovačkog jezera stane oko 1000 šatora te će ta mjesta biti dostupna za sve sudionike i posjetitelje po simboličnoj cijeni od 10 kn po šatoru. Za svu djecu od 10 do 18 godina koja će biti dio ovog ekstremnog sportskog događaja osigurali su mogućnost kampiranja u kampu i sportske radionice te mjesto za šator, drva za vatru, 24 h nadzor, prvu pomoć, wc i voda.

Mogućnošću kampiranja organizatori žele svima, a pogotovo djeci, omogućiti priliku uživanja u svemu što Papuk, Ružica grad, Orahovačko jezero, Orahovica, Orahovačko proljeće te sam Papuk Extreme Challenge imaju za ponuditi.

Fotografije: Papuk Extreme Challenge