Iz svijeta tenisica: jedan bogati vikend

143

Dok su o „berlinskom čudu“, Kipchogeovom gaženju svjetskog rekorda u maratonu svi imali nešto za reći, ovotjedno rušenje rekorda u polumaratonu, izvjesnog Abrahama Kiptuma prošlo je zamijećeno tek na trkoholičarskim portalima. 58:18, Valencia. Medijski tretman polumaratona nije u skladu sa superiornošću natjecatelja ove polu-discipline, no očito svi ti polumaratonci sanjaju biti maratonci pa ne štuju svoje rekordere. Tek se na forumu LetsRun portala razbuktala uobičajena rasprava o dopingu koju je potaknula Kiptomuv odnos i poznanstvo s Jama Adenom, vrlo  „kompromitiranim“ trenerom.

No, zato je maraton u Veneciji završio po svim online foto-vijestima. Trčanje po gradu koji upravo tone. Gacanje kroz more zadnja tri kilometra uništilo je svim natjecateljima PB, no ostavilo im jedno „neprocjenjivo“ iskustvo. Ono kad zaboraviš na rezultat i kad se igraš ko dijete.

Venecija je ujedno već drugi maraton ove godine da senzacionalni pobjednik Bostona Yuki Kawauchi nije uspio ići ispod 2:20. Ostao je na brojki 81. Kroz venecijanski potop progacala je i naša ultra heroina, Nikolina Šustić-Stanković, otrčavši solidnih 2:50.

Odličnu formu još uvijek drži i Bojana Bjeljac koja je u Frankfurtu istrčala 2:32:48, što ju stavlja na drugo mjesto svih vremena na ljestvici hrvatskih maratonki, iza Lise Nemec.

No najviše Hrvata trošilo je tenisice na Ljubljanskom maratonu, događaju kojem već 23 godine streme hrvatski maratoni, pogotovo Zagrebački. Tamo je stanoviti Etiopljanin Sisay Lemma istrčao vrijeme 2:04:58, koje bi ne tako davno doba bilo fenomenalno, no danas je tek dovoljno za ocjenu vrlo dobar.

Trkačka sezona se polako privodi kraju. Ostao nam je još Njujorški maraton idućeg vikenda, posljednji od „Majorsa“ najcjenjenije svjetske serije maratona , a onda našem srcu bliži 11.11. polumaraton Ivan Starek, utrka koja tradicionalno zatvara dugoprugašku trkačku sezonu u Hrvatskoj.

Polako na scenu stupaju zimske lige, dani odmora, baze i trčanja po mraku.

Fotografija: sportskeeda.com