Mokre radosti: trčanje po kiši

1431
trčanje po kiši
Marko na Eastern States 100.

Počinje jesen; sezona kuruze, mošta, mandarina i mokrih tenisica.

Šljapkanje kroz barice, blatne čarape, mokra majica i osmijeh. Trčanje po kiši prekrasna je aktivnost i ne treba preskakati treninge zbog kiše.

Kiša često straši ne samo početnike, već se trčanja po kiši groze i mnoge iskusnjare alergične na H2O. No, najbolji rezultati na dugoprugaškim utrkama često se postavljaju po prohladnim mokrim jesenjim danima kada, ohlađeni kišom, trkači lete maratonima širom svijeta. Pa zašto se onda i vi ne bi prepustili šljapkanju po kiši?

Ma prehladit ću se!  
Poput misteriozno opasnog propuha (opasnog samo po nas Balkance), strah od mokre kose, meningitisa i fatalne prehlade koja nas šalje u vječna lovišta baziran je na stoljećima pučke predaje, no, ipak, postoje i neki znanstveni dokazi da su naše bake bile u pravu kad su se derale na nas. Iako nije istina da se razbolijevamo zbog mokre kose činjenica je da mokro tijelo doprinosi pothlađivanju, a dok se tijelo bavi drhtanjem ne bi li nas zagrijalo troši dragocjenu energiju koja nas ostavlja ranjivim bacilima s kojima se možebitno družimo.

Što je protuotrov?
Odjeća. Ali pazite. Treba se boriti protiv onog što su nam se roditelji dernjali kad smo bili mali: “Daj se obuci dobro! Vani pada kiša.”
Njet. Nope. Obucite se lagano, po mogućnost u nešto brzosušeće. Sintetika i razne polusintetske varijante merino vune i bambusovih vlakana tu su hit. Najgore je kad vam se natopi debela odjeća. Mokra roba i trenje su crna katastrofa. Krvave bradavice, ojedine na preponama, žuljevi na stopalima. Dakle, ako je hladnije lagana jakna, ali i neka vreća za smeće pomoći će zadržavanju topline.

Na utrci Eastern States 100, usred ljeta uhvatio me prolom oblaka s tučom i temperatura je pala s 38 na 18 stupnjeva u pola sata. Mokar i smrznut, došao sam do okrepe gdje su natjecateljima nudili vreće za smeće koje smo na razne načine omatali oko sebe i tako kretali dalje…

Obuća
Iako proizvođači tenisica vole reklamirati Gore-Tex i ostale membrane za borbu protiv vodene napasti kao esencijalne za trčanje po kiši i snijegu, moje iskustvo je da su takve tenisice često zle i naopake. Ako voda probije takvu tenisicu; kad prođete kroz u baru, ili zato što kiša ima naviku da pada okomito ili jer ste propali kroz snijeg – ove vodonepropusne tenisice odjednom postaju gacalice koje ne dopuštaju vodi da napusti gostoprimstvo vaše tenisice. Onda je potrebno stati, izuti tene, iskipati jezero i krenuti dalje. Zato su Gore-Texice često najbolje samo za umjerenu kišu i trčanje po hladnom vremenu. Ako ih kupujete istražite da li model ima dobru propusnost kako bi tekućina mogla isteći iz tenisica.
Kad smo kod stopala, osim tenisica kod dužeg trčanja po kiši isplati se i obratiti pažnju na čarapiranje. Opet pamuk nije neka sreća, lagana vuna ili sintetika prikladniji su materijali koji se lakše suše, a ako idete na dugi trail trening korisne su i visoke čarape koje će vas štititi od neželjenih slijepih putnika u liku raznih grančica i kamenčića.

Od drugih stvarčica za bezbrižno trčanje po kiši tu je i šilterica koja će oči zaštititi od kapljica, pogotovo korisno kod kiše nošene vjetrom, no kapica mora biti dovoljno tijesna da ne odleti.

Protiv ojedina i žuljeva, koje uzrokuju vodom natopljeni odjevni artikli, koriste se svakojake vrste podmazivanja: vazelin, svemoćno maslinovo, specijalizirane kremice – za duže utrke ove pomade mogu biti spasonosne i spriječiti bolna odustajanja.

Pazite se padova. Ako trčite po cesti i naletite na mramornu površinu, nešto friško pofarbano, bananu; ako ste na trailu, korijenje, kamenje. Imajte na umu da tenisice s ripnama jedino bolje prianjanju uz površinu ako je riječ o blatnoj površni gdje ripne grabe blato. Te iste tenisice koje mnogi kupuju misleći kako će im ripne biti sjajne za kišu ustvari su najgora opcija za kišu: skliske su i na korijenju i na asfaltu. Za asfalt su najbolje šljapkalice s kanalićima kroz koje može istjecati voda, a za trail tenisice najvažnija je vrsta smjese gume od koje je potplat tenisice napravljen. No najvažnije je da malo skratite korak i opreznije koračate.

Neka je kiša s vama!

Fotografija: osobno vlasništvo autora