Što je bilo prije, jaje ili trkač?

514
jaja
One cracked egg with yolk isolated; Shutterstock ID 183027566; PO: today.com

Bila nekoć jedna reklama u mračnoj zemlji jajoždera zvanoj Juga: Svako jutro jedno jaje, Agrokoka, Imotski. Pionire malene šopalo se jajcima da narastu jaki i veliki. A onda je kroz svilenu zavjesu stigla kapitalistička antipropaganda o kolesterolu i salmoneli. Juga je propala, a mi dobismo kockasta sumporasta jajca u neovisnoj republici Hrvatskoj. Ta su jajca odjednom bila opasna, puna opakog kolesterola i još okrutnije salmonele. Nužno zlo da bismo uživali u kolačima, hrana koju smo jeli kad smo bili dekintirani ili lijeni. Jeli smo ih dobro prokuhana i kajganizirana. A sad opet vele da su jaja super. A da se odlučite?

Prevrtljivi nutricionisti stalno izvode u šetnju neke nove bijesne gliste. Peru ruke od propalih anti-kampanja; masti, kolesterol, gluten, zamijenili su šećer, kava i mlijeko. Nikad mira. Proizvođači čudotvornih napitaka još od Aspiriniksa bore se za našu naklonost, uvjeravaju u nova senzacionalna otkrića. A mi bezglavo glavinjamo u potrazi za eliksirom vječnog trčanja i nakon guarane, whey proteina i graviole, sada se šopamo najnovijim čudesima: čudotvornim psylliumom, patuljastim đumbirom ubranim za vrijeme mlađaka, a onda sve to zalijemo ekstraktom srži jelenjeg roga. Nedavno su tako odlučili da je za nas trkače možda najvažniji Vitamin D.  Pa sad nude raznroazne dodatke prehrani. No, rijetko spominju da postoji superhrana lako dostupna i pristupačna cijenom, a krcata D vitaminom – jajca.

Kozmičko jajce simbol je prisutan u gotovo svakoj svjetskoj mitologiji. Vede, egipćanska Knjiga Mrtvih, kineska yin-yang simbolika, uskrsna jajca kod kršćana. Sve su to simboli rađanja, regeneracije, stvaranja. Subliminalno svi znamo da smo nastali iz nekakvog jajca u kojem su se pomiješali geni; spori, dlakavi, plavi, rvacki, majmunski, trkački. Ispilili se mi tako iz tog majčinskog jajeta. A onda ubrzo krenuli klopati jajca, nakon majčinog mlijeka proteinski najbogatiji prirodni izvor hrane. Ljudski rod izrastao je na bezbroj malih pilećih fetusa.

Što je bilo prije? Kokoš ili Isus.
Kokoš. Naravno. Negdje oko 7000 godina prije nove ere, neki pametnjaković u Jugoistočnoj Aziji primijetio je neobičnu naviku divlje kokoši: mazneš jajca, a niti tjedan kasnije evo snesla kokoš nova. Pripitomljena kokoš stigla je u naše krajeve s grčkim filozofima i maratoncima.

Trčanje i jajca?
Sve ćete saznati, kad lobi kumica i peradarske industrije krene u ofenzivu na trkačkim društvenim mrežama i snimi film o dobrobitima jajožderstva. Pravi triler.

U glavnim ulogama:

  • Svih devet esencijalnih aminokiselina. Oporavak mišića. U jajima.
  • Vitamin K. Još jedan iz serije “nikad čuo” vitamina. Važan za kosti. Opet hodamo po jajima.
  • Vitamin D. Sve smo rekli, Kolumbovo jaje. U samo jednom jajcu može biti i 20% preporučenog iznosa tog famoznog Vitamina D. Ako niste vegani, malo jajca, izlasci na sunčeko i povremeno lokarda ili skuša i riješili ste se D-vitaminizacije. Ali, samo da se zna, D vitamina ima puno više kod slobodnih koka, tako da ima smisla kupovati kod kumica.
  • Vitamini A, B, E, ma skoro pa kompletna vitaminska reprezentacija skriva se u svakom jajcu
  • Magnezij, željezo, selen, bakar, cink, fosfor, kalij, jod, natrij. Kao da recitiraš periodni sustav na satu kemije.
  • Bonus pjesme: kolin za mozak, navodno dobar za pamćenje, leutin za vid… lecitin, lzeaxanthin, šta ovi sporedni glumci rade? Ma nešto.

Žuto ili bijelo?
Antijajizam okomio se na žutanjak, no čak i najokorjeliji nevjernici nisu bili u stanju pronaći ništa nevaljalo kod bjelanjka. Tako se na policama dućana širom svijeta pojavio usamljeni, posebno upakirani bjelanjak. Totalni ćorak, jer žutanjak je ustvari čudesna vrećica  koja skriva većinu jajastih minerala, vitamina i ¾ kalorija. Dok je bjelanjak lako probavljiva, ali slabije hranjiva smjesa proteina odgovornih za magične kuhinjske poslastice poput moussea, soufflea i ostalih Francuza.

Ako ćemo baš tražiti dlaku u jajetu, da, kolesterol se krije u tom devitaminoznom žumanjku, zli kolesterol zbog kojega smo osamdesetih godina gotovo ostali bez jaja. No, sad ispada da taj kolesterol iz jajca nije zločinac kakvim su ga proglasili. Sad vele da je dobar za zdravlje naših stanica, dobar za mozak, pomaže kod sinteze naše zvijezde, Vitamina D i doprinosi balansiranom lučenju hormona. Ispada da je taj kolesterol iz jaja naš prijatelj i da ga ne treba nužno brkati s našim neprijateljem koji nam zatvara žile.

Jaja su opet in. Vratila su se u milost nutricionista, nakon što su par desetljeća provela kao asistenti siromašnim body builderima, danas se opet prepisuju svima i koriste za raznorazne dijete. Zaslužna su za produljeni osjećaj sitosti koji nam daju pomaže nam da manje žderemo, a ustvrđeno je i da konzumacija ubrzava naš metabolizam. Opet, gubitak kila.

Za nas trkače, osim što se brzo i lako kuhaju, pa su tako odličan brzi hranjivi obrok prije i poslije treninga, najveća prednost je da su jaja u svojem iskonskom obliku jako lako probavljiva. Ja sam ih uspješno isprobao na dugim treninzima, tvrdo kuhana s malo soli. Preporučuju se nakon treninga za brz oporavak mišića. A za sve one koji se boje kuhinje ne zahtijevaju nikakvo kulinarsko umijeće. Samo štednjak i neku tavicu. Brzo, zdravo i jednostavno.

Do jaja.