26. Zagrebački maraton: tko trči zlo ne misli!

556
26. Zagrebački maraton
Pobjednica Barsosio

Biciklirajući Ilicom ove nedjelje uzvodno od Selske, trasom Zagrebačkog maratona, prvi trkač na kojeg sam naišao bio je stanoviti S. Š. koji je na leđima teglio dvije velike vreće pune plastičnih bočica. I skuži on kako sam ja njega skužio, onako se polunasmije i kaže jel trčiš danas. I ode unovčiti svoj ulov bočica. Kako jednom davno reče rahmetli, Prince – Sign Of the Times.

Još jedan, i to 26., Zagrebački maraton je za nama, i ako izuzmemo par veselijih navijačkih punktova, produženi limit utrke na 5:30, rezultat pobjednika ispod 2:10 i neke respektabilne hrvatske PB-ove, možda je sve po starom. Vozači su pizdili, prolaznici nisu imali strpljenja i blokirali su maratonce da bi prešli preko ulice – zabilježio sam kako časna sestra negoduje i prelazi cestu taman kad je neko od vodećih trčećih bezbožnika prolazio (sigurno si je mislila, nedjelja je, trebali bi svi na misu ići a ne meni blokirat put) –  a navijača na ostatku staze stazi kao nevinih u Saboru. No, ipak, mic-po-mic, stvari izgledaju malo bolje, malo je manje nezadovoljnih, malo je više veselih, puno je više trkača.

Zahvaljujući idealnim vremenskim uvjetima, niskoj ali ne preniskoj temperaturi, relativno niskoj vlazi, i standardno palančikastoj stazi, dobri rezultati su pljuštali, pa se veliki broj maratonaca okitio osobnim rekordima što uvijek veseli endorfinizirane homo trkačuse.

Iako možda zgodno za statistiku, rušenje muškog rekorda nekako je ispalo totalno nebitno. Slušajući čak i navijače koji su sami trkači, uopće nisam zabilježio interes za tu borbu plaćenih drugorazrednih Kenijaca. Par puta sam čuo jesu crni prošli? No, itekako se pratila međusobna borba naših i donekle borba za prvenstvo Balkana gdje su, osim naših, naši susjedi Srbi uz pokojeg Turčina i usamljenog Moldavca imali priliku uloviti neku medalju, a možda se najviše pratila borba za ekipno prvenstvo Hrvatske u kojem su se zbrajala vremena troje najboljih predstavnika i gdje se kod muškaraca iza uvjerljivih pobjednika iz A.K. Varaždin, vodila uzbudljiva nevidljiva borba (jer tko će tijekom trke preračunavati vremena onih oko sebe) iz koje su izašle tri ekipe redom: A.K. Dubrovnik, A.K. Sljeme i četvrtoplasirani A.K. Forca, svi unutar samo dvije minute.

Osim za organizatora uzbudljive borbe sa satom u kojoj je Biwot napokon rekord Zagrebačkog maratona spustio ispod 2:10, najuzbudljiviji je bio hrvatski ženski boj za treće nacionalno mjesto u kojem su se našle Nikolina Šustić i Marija Vrajić, koja je pri kraju trke malo iscurila.

Zapažene rezultate postigli su i ukupno prvoplasirani od Hrvata: Robert Radojković sa 2:27 i Bojana Bjeljac sa 2:38. A impresivno je bilo gledati i Oliveru Jevtić, četrdesetogodišnjakinju koja je negdje pronašla eliksir mladosti i sa 2:35 osvojila drugo mjesto sveukupno i titulu prvakinje Balkana.

Zagrebački maraton zatvorili su Irena Tukša sa 5:47 i Filip Jovanovski iz Makedonije sa 5:56, kao 448. i 449. trkač. Činjenica da ih je organizator pričekao i uvrstio u poredak, kao i masovnost utrka na 5 km i 21 km, najbolji su pokazatelji da trkači u Zagrebu polako postaju prihvaćeni. Ali i da organizator ponekad ipak čuje neke primjedbe sada već masovne hrvatske trkačke zajednice koja nije opsjednuta vrhunskim rezultatima već samo uživa u onoj Talbotovoj Važno je sudjelovati, a ujedno i donosi organizatoru i gradu puno više novaca kroz startnine od za start skupo plaćenih i u poklonjenom smještaju ugošćenih elitnih trkača. Možda organizatori polako shvaćaju da masovnošću i dobrom feštom mogu privući trkače iz cijelog svijeta i napokon stvore profitabilni proizvod. A možda neće.

Bumo vidli kaj bu bilo iduće godine, a do onda Zagrepčanci trčite i pripremajte se za 27. Zagrebački maraton jer Tko trči zlo ne misli!

Rezultati:

Maraton žene:

  1. Stellah BARSOSIO      KEN                 2:30:15
  2. Olivera JEVTIĆ           SRB                 2:35:31
  3. Bojana BJELJAC         CRO                 2:38:38
  4. Matea MATOŠEVIĆ     CRO                 2:41:42
  5. Nikolina ŠUSTIĆ        CRO                  2:46:37
  6. Nursel KARATAŞ        TUR                  2:48:39
  7. Marija VRAJIĆ           CRO                  2:49:28
  8. Slađana PERUNOVIĆ MNE                  2:50:24
  9. Nataša CULAFIĆ        SRB                  2:55:25
  10. Nevena JOVANOVIĆ  SRB                   2:57:53

Maraton muškarci:

  1. Wycliffe BIWOT        KEN                    2:09:55
  2. Benard KITUR          KEN                    2:14:36
  3. Abel ROP                 KEN                    2:15:25
  4. Yavuz AĞRALI          TUR                    2:18:22
  5. Maxim RAILENU       MDA                   2:26:22
  6. Robert RADOJKOVIĆ CRO                   2:27:58
  7. Goran GRDENIĆ        CRO                  2:31:25
  8. Cihat ILHAN              TUR                  2:34:54
  9. Kristijan STOŠIĆ        SRB                 2:35:14
  10. Siniša RADIVOJEVIĆ  SRB                  2:36:57

Ekipno PH žene:

  1. AK Sljeme (Šustić, Jurišić, Rumbočić)  9:02:12
  2. AK Maksimir (Vrajić, Mesec, Smojver)  9:27:33
  3. AK Dubrovnik (Urban, Kokan, Gleda)   9:57:05

Ekipno PH muškarci:

  1. AK Varaždin (Goričanec, Cenko, Huzjak) 8:19:23
  2. AK Dubrovnik (Živković, Sliško, Jurić)     8:23:06
  3. AK Sljeme (Radanac, Selanec, Andrijašević) 8:24:06

Fotografije: Marko Rajković