Muči vas plantarni fasciitis? Probajte ovo

2104
bauerfeind triactive heel

Osjećate li bol u peti ili čak imate plantarni fasciitis, mogli bi vam pomoći specijalno dizajnirani ulošci koji svojom konstrukcijom osiguravaju ciljane zone rasterećenja za oslobađanje od pretjeranog pritiska u području pete i tako smanjuju bol.

Bauerfeind Triactive heel su specijalno dizajnirani ulošci za zbrinjavanje stopala kod bolova u peti ili petnog trna, s tri funkcionalne zone:

  1. Zona amortizacije: Mekana amortizirajuća zona smanjuje i ublažava pritisak na prednji dio stopala, osobito područje metatarzalnih kostiju, tijekom konstantnih ponavljajućih udara kod doskoka i prilikom odvajanja od podloge prednjeg dijela stopala.
  2. Zona potpore ili stabilizacije: osigurava snažnu apsorpciju tjelesne težine na metatarzalno područje i prijenos iz faze oslonca punim stopalom na prednji dio stopala. Zona potpore svojom umjerenom tvrdoćom prevenira “popuštanje” stopala prema podlozi, te time sprečava gubitak energije.
  3. Zona vođenja: osigurava pravilan položaj pete i predodređuje položajem optimalan neutralni položaj, odnosno smjer kretanja stopala.

Kome mogu pomoći?

  • Ako imate bol u petnom dijelu, spuštene svodove stopala ili pes valgus (izvrnuta stopala);
  • Pomažu korigirati male poremećaje biomehaničkih odnosa, smanjuju pretjerani pritisak pojedinih područja stopala i potiču normalan obrazac hoda;
  • Sekundarno utječu na redukciju boli koljena/lumbalne kralježnice, kao i smetnji u području Ahilove tetive;
  • Smanjuju mogućnost nastanka preuranjenog zamora mišića i tako preveniraju ozljede.

Kakvo je moje iskustvo?

Uz vrlo jednostavnu i kratku proceduru skeniranja stopala, nakon 2 dana sam dobio uloške za cipele koji bi mi trebali korigirati položaj stopala. bauerfeind triactive heelMoram naglasiti da mi je vrlo ljubazno osoblje objasnilo da se moram strogo pridržavati uputa oko nošenja obuće s ulošcima u prvim danima, jer bi moglo doći do problema… S obzirom na to da nisam bio baš discipliniran, već nakon 3-4 dana počeo sam osjećati bolove u nogama, preponama i leđima te sam morao ponoviti postupak prilagodbe na uloške prema naputku liječnice. Sada, nakon dva tjedna, potpuno sam se prilagodio i osjećaj hodanja u ulošcima je puno bolji i vjerujem da mi se stanje oko ispravljanja krivog gaženja bitno popravilo. Nadam se da ću kroz potreban period hodanja u ulošcima u potpunosti ispraviti sve probleme krivog gaženja i da će mi bolovi koje imam potpuno prestati.

I za kraj, negdje sam pročitao savjet da bi zapravo svaka aktivna osoba trebala nositi uloške za cipele, koji će dodatno amortizirati udarce o tvrdu podlogu i tako rasteretiti stopalo. Osim amortizacije, određeni ulošci mogu olakšati tegobe plantarnog fascitisa, smanjiti rizik od ozljeda i korigirati nepravilnosti poput uvrnutog stopala. Razloga je mnogo, na vama je da probate i sami utvrdite da li su vam olakšali treninge i produžili uživanje u omiljenoj aktivnosti.

Testirao i napisao: Krešimir Golubić
Fotografije: Bauerfeind